Labosan, mikrobiološki laboratorij za ispitivanje ispravnosti hrane, vode za piće, kozmetičkih proizvoda.

Dobro je znati

Kratki pregled bolesti vezanih za hranu koje uzrokuju različiti mikroorganizmi. Ukoliko se hrana neadekvatno čuva, temperatura može pogodovati razvoju toksina.

 

Bolest: Uzročnik: Izvor infekcije i oboljenja: Inkubacija: Simptomi:

Salmoneloza

Salmonella spp.

Nedovoljno termički obrađeno meso, meso peradi, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi ribarstva, čokolade. Bilo koja druga hrana zbog prijenosa s kliconoše uslijed loše manipulacije hranom.

Najčešće 8-12 sati nakon jela, ali može biti duža, do 72 sata.

Bolovi u trbuhu, proljev, ponekada mučnina I povraćanje, vručica. Blaži simptomi prolaze kroz dan-dva, dok teži simptomi zahtjevaju bolničko liječenje

Kampilobakterioza

Campylobacter spp.

Nedovoljno termički obrađeno meso i meso peradi, nepasterizirano mlijeko.

Najčešće 1.5 -7 dana nakon jela.

Proljev, grčevi u trbuhu, vručica, ponekada krv u stolici. Teži simptomi povezani su sa specifičnim bolestima kao što je Gilliard-Barreov sindrom. Simptomi obično prolaze za 7 do 10 dana.

Listerioza

Listeria monocytogenes

Nepasterizirani mliječni proizvodi, meki sirevi, proizvodi ribarstva, dimljeni proizvodi ribarstva i mnogi drugi. Vrlo dobro raste na temperaturi hladnjaka pri +4 °C!

Od 7 do 30 dana nakon jela, ali neki se simptomi mogu pojaviti i ranije, nakon 2 do 3 dana.

Vručica, glavobolja, mučnina i povraćanje. Značajno je za trudnice kod kojih može uzročiti prerani porod ili pobačaj. Ponekada može izazvati vrlo ozbiljne simptome za koje je potrebno bolničko liječenje.

Šigeloza

Shigella spp.

Mlijeko i mliječni proizvodi, meso peradi, salate, proizvodi ribarstva. Hrana se najčešće zagadi zbog prljavih ruku kojima se priprema hrana.

1 do 7 dana nakon jela.

Grčevi u trbuhu, proljev, temperatura, ponekada povraćanje i krv u stolici. Teži simptomi zahtjevaju bolničko liječenje.

Botulizam

Botulinum toksin kao proizvod bakterije Clostridium botulinum

Spore su široko rasprostranjene u prirodi, ali bakterija proizvodi toksin samo u anaerobim uvjetima. Može se naći u različitoj vrsti konzervirane hrane, kobasicama, dimljenoj ili mariniranoj ribi.

Obično 4 do 36 sata nakon jela.

Neurotoksični simptomi, dvostruka slika, otežan govor, progresivna paraliza centra za disanje.

Odmah zatražiti liječničku pomoć. Botulizam može biti fatalan.

Otrovanje hranom zagađenom Stafilokokom

Stafilokokni enterotoksin kao proizvod bakterije Staphylococcus aureus

Toksin se lakše razvija kada pripremljena hrana, zagađena ovom bakterijom, ostane duže vrijeme na sobnoj temperaturi. Meso, meso peradi, proizvodi od jaja, tuna, krumpir, salate s tijestom, kolači punjeni kremom.

Obično od 30 minuta do 8 sati nakon jela.

Proljev, povraćanje, mučnina, bolovi u trbuhu.

Traje 24 do 48 sati i rijetko je težeg oblika.

Otrovanje hranom zagađenom enterobakterijama

Enterobakterije, najčešće Escherichia coli

Radi se o enteropatogenim ešerihijama, a prenose se hranom zagađenom prljavim rukama i priborom, moguće ju je naći u bazenskim vodama.

3 do 4 dana, rijeđe duže.

Proljev, ponekada vručica, rijeđe prelazi u komplicirane simptome, opasnija je za malu djecu i starije ljude.

Otrovanje hranom zagađenom bakterijom Clostridium perfringens

Bakterija Clostridium perfringens

Meso i proizvodi od mesa. Najčešće zbog nedovoljne termičke obrade hrane jer spore mogu preživjeti visoke temperature, pa se toksini razvijajaju za vrijeme nekorektnog čuvanja.

Obično 8 do 12 sati nakon jela.

Bolovi u trbuhu, proljev, ponekada mučnina i povraćanje, traju obično jedan dan i blagi su, ozbiljniji mogu biti kod starijih ljudi.

Otrovanje hranom zagađenom bakterijama iz roda Bacillus

Enterotoksin kao proizvod bakterije Bacillus cereus

Riža, mlijeko i meso. Ukoliko se hrana neadekvatno čuva, temperatura može pogodovati razvoju toksina.

30 minuta do nekoliko sati.

Proljev, povraćanje, kratko traje.

Infekcije uzročene vibriom Vibrio vulnificus

Vibrio vulnificus

Bakterija živi u priobalnim vodama i može uzročiti infekciju kroz otvorene rane ili nakon konzumacije zagađene hrane iz mora. Češće je za vrijeme toplijeg razdoblja.

Istovremena.

Groznica, vručica. Rizična je za ljude s kroničnom bolesti jetara i oslabljenim imunitetom.