Labosan, mikrobiološki laboratorij za ispitivanje ispravnosti hrane, vode za piće, kozmetičkih proizvoda.

Novosti

 

Nešto malo o dioksinima

Objavljeno: 22.11.2018.

Dioksini su toksični organski spojevi i vrlo široko rasprostranjeni kontaminanti koji nemaju neku specifičnu uporabu i ne proizvode se namjerno, nego nastaju kao neželjeni nusproizvodi u industrijskoj proizvodnji, prilikom proizvodnje nekih kemikalija ili sagorijevanjem kod spaljivanja otpada. Nalaze se u tlu, bilju i posljedično u hrani. Nisu topivi u vodi, ali su dobro topivi u […]

 

Zeleni ponedjeljak – Meat free Monday

Objavljeno: 15.10.2018.

Budućnost je u biljnoj prehrani Vegeratarijanski i veganski proizvodi postaju sve popularniji, povećavaju se zahtjevi za zdravom hranom i naročito redukcijom crvenom mesa. Zdravstveni benefiti kod biljne hrane odnose se na smanjenje rizika od bolesti srca, nastanka karcinoma, smanjenje kolesterola, povećanje koštane mase i mnoge druge. S tim u vezi može se uočiti nutricionistička tranzicija […]

 

Ultra prerađena hrana (Ultra processed food)

Objavljeno: 02.10.2018.

Naziv i kategorizaciju hrane definirao je Carlos Monteiro s Univerziteta Sao Paolo u Brazilu u svom istraživanju o povezanosti ove vrste hrane s povećanjem pretilosti u 19 Europskih zemalja, što je prikazano na ovaj način: 1. Neprerađena ili minimalno prerađena hrana: svježe i smrznuto voće i povrće, grahorice, brašno, tijesto, jaja, mlijeko, svježe i smrznuto […]

 

Intelektualno vlasništvo nije isprika za tajne kemikalije u hrani

Objavljeno: 07.09.2018.

EFSA je zaprimila zahtjev za odobrenje novih zakonskih propisa kojima bi se spriječilo da proizvođači hrane taje informacije o kemikalijama koje dodaju hrani pod izlikom čuvanja poslovne tajne. U zahtjevu se ističe potreba veće transparentnosti o prisutnosti određenih kemikalija u hrani i posljedično povećanje povjerenja javnosti budući da sadašnje stanje može kompromitirati sigurnost hrane. Trenutni […]

 

Sibirska borovnica

Objavljeno: 17.08.2018.

Jeste li već ćuli za sibirsku borovnicu? To je svakako jedna od zanimljivijih vrsta voća, a nazivaju ih još haskap bobice ili medene bobice – Lonicera caerulea. Bobičasto je voće koje se opisuje kao križanac između kupine, maline i borovnice, oblika „pravokutne borovnice“ Izvorno potječe s otoka Hokkaidu i Honshu u Japanu gdje mu je […]

 

Važni zakoni i pravilnici o hrani

Objavljeno: 02.08.2018.

Pogledajte zakonsku osnovu za provedbu analiza hrane, vode i briseva u ugostiteljskim i drugim objektima pod sanitarnim nadzorom.

 

Izjava o davanju suglasnosti za obradu osobnih podataka

Objavljeno: 11.06.2018.

Labosan d.o.o., kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da su Vaši osobni podaci koje ste nam ustupili biti obrađeni u svrhu laboratorijskih ispitivanja. Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka ustupljenih Labosanu d.o.o. kao korisniku putem ovih web stranica ili osobno u […]

 

Zdravstvena ispravnost i kontrola kozmetičkih proizvoda

Objavljeno: 03.02.2014.

U svom svakodnevnom životu, svatko od nas koristi određeni broj kozmetičkih proizvoda. I ti su pripravci podložni kontrolama, kako način pripreme tako i uvjeti u kojima su pripremljeni.

 

Enterohemoragična Escherichia coli – EHEC

Objavljeno: 04.06.2011.

Enterohemoragični sojevi E.coli povezuju se s tvorbom jednog ili više toksina poznatih kao vero-toksini. Nacionalni referentni laboratorij za E.coli u Njemačkoj objavio je da se u slučaju trenutne epidemije u Njemačkoj radi o virulentnom soju O104:H4.

 

Zamrzavanje i sigurnost hrane

Objavljeno: 28.09.2010.

Kako se u zadnje vrijeme puno piše o sigurnosti zamrznute hrane i prikladnom vremenu kroz koje se ista može čuvati, evo prilike da ovdje o tome saznate nešto više.