Analiza vina, octa i jakih alkoholnih pića


Grožđe

Zašto analizirati nešto što svakodnevno konzumiramo?

Ljubitelji dobre kapljice znaju šta vole a šta ne, i ne može im se podvaliti nešto nekvalitetno i pokvareno. Pravovremena  i kvalitetna analiza omogućuje našim vinarima da se lakše i bolje predstave na svjetskom tržištu vina i da brže pronađu put do novih kupaca i destinacija.

Osim analitičkih parametara koji se mogu izmjeriti u laboratoriju (alkoholi, ukupne kiseline, hlapive kiseline i sumpori) naši vinari mogu dobiti savjet što i kako sa vinom. Svaki uzorak dobiva potvrdu o izmjerenim parametrima kao i organoleptičku ocjenu samog vina.

Sumpor štiti vino ali u suvišku može prouzrokovati glavobolju, stoga je jako bitno kontrolirati njegovu koncentraciju.

Isto vrijedi i za ocat.

Kod jakih alkoholnih pića bitna je koncentracija metanola koji također utječe na zdravlje konzumenata.

U svrhu poboljšanja kvalitete konačnog proizvoda, sve analize provode se sukladno sljedećim zakonima i  pravilnicima:

  • Zakon o vinu
  • NN 32/2019
  • Pravilnik o proizvodnji vina
  • Pravilnik o vinu
  • Pravilnik o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina
  • Pravilnik o jakim alkoholnim pićima

Analize koje provodimo u našem laboratoriju:

  • Udio sumpora u vinu i octu
  • Udio hlapljivih kiselina u vinu i octu
  • Ukupna kiselost u vinu i octu
  • Sadržaj alkohola u vinu, octu i jakim alkoholnim pićima
  • Udio šećera u vinu, octu i jakim alkoholnim pićima
  • Ukupni i suhi ekstrakt u vinu
  • Specifična gustoća u jakim alkoholnim pićima
  • Udio estera u jakim alkoholnim pićima
  • Udio viših alkohola u jakim alkoholnim pićima
  • Udio metanola u jakim alkoholnim pićima
  • Udio aldehida u jakim alkoholnim pićima
  • Udio pepela u octu
  • Ukupni i suhi ekstrakt u octu
  • Bistrenja u vinu i jakim alkoholnim pićima
  • Mikrobiološka analiza
Na vrh