Kontrola mikrobiološke čistoće objekta - Brisevi

Kontrola mikrobiološke čistoće objekta - uzimanje briseva ili otisaka
Mikrobiološka čistoća objekata u kojima se manipulira hranom u smislu SPH, određuje se metodama koje podrazumijevaju postupke uzimanja brisa, otiska ili ispirka za određivanje broja i vrste bakterija na površinama postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruku osoba koje u tijeku proizvodnje i prometa dolaze u dodir sa hranom i predmetima opće uporabe u čistom stanju pripremljenim za uporabu ili početak rada.
Mjesto, broj i učestalost uzimanja uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće ovisi o opsegu i vrsti proizvodnje ili pružanja usluga.
Minimalan broj uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće prema opsegu poslovanja prikazan je u tablici:
Minimalni broj uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće prema opsegu poslovanja
VRSTA OBJEKTA |
MINIMALNI BROJ UZORAKA | |
1. | Industrijski objekti za proizvodnju hrane i predmeta opće uporabe s brojem zaposlenih iznad 50 | najmanje 15 uzoraka |
2. | Industrijski objekti za proizvodnju hrane i predmeta opće uporabe s brojem zaposlenih i do 50 | najmanje 10 uzoraka |
3. | Ugostiteljski objekti iz skupine hoteli, restorani i catering objekti i objekti u djelatnostima na području zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi (vrtići, škole, domovi) | najmanje 10 uzoraka |
4. | Objekti iz članka 39 a. stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07; 43/09) | najmanje 5 uzorak |
Navedena kontrola mikrobiološke čistoće u objektima provodi se u skladu s Pravilnikom o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN 137/09)
Osim definiranih parametara, moguće je provesti ispitivanja površina za detekciju specifičnih i drugih patogena kao što su Listeria spp. ili Salmonella spp. što je osobito važno u proizvodnim pogonima.
Metoda kojima se uzorkovanje provodi je: HRN ISO 18593 – Mikrobiologija u lancu hrane – Horizontalne metode za postupke uzorkovanja s površine.
Također možemo provoditi kontrolu trupova u klaonicama nedestruktivnom metodom – uzorkovanjem briseva spužvicama u skladu s metodom HRN EN ISO 17604 – Mikrobiologija lanca hrane – Uzorkovanje životinjskih trupova za mikrobiološku analizu.