Analiza kozmetike


Kozmetika na stolu

Općenito o kozmetici

U svom svakodnevnom životu, svatko od nas koristi određeni broj kozmetičkih proizvoda, bilo da se želi samo umiti i oprati zube ili je otišao korak dalje pa se želi i dodatno uljepšati. Pri tome se koristi različitim  proizvodima, poznatih kozmetičkih kuća ili kozmetikom domaće proizvodnje.
Nerijetko se možemo susresti s kozmetičkim pripravcima koje kozmetički saloni ili različiti wellness centri sami pripremaju. I ti su pripravci podložni kontrolama, kako način pripreme tako i uvjeti u kojima su pripremljeni.

Vrste kozmetičkih proizvoda

Kozmetički proizvodi mogu uključivati: kreme, emulzije, losione, gelove i ulja za kožu, maske za lice, obojene podloge (tekućine, paste, prah), pudere za šminkanje, pudere za poslije kupanja, higijenske pudere, toaletne sapune, sapune za dezodoriranje, parfeme, toaletne vodice i kolonjske vode, pripravke za kupanje i tuširanje (soli, pjene, ulja, gelove), depilatore, dezodoranse i sredstva protiv znojenja, bojila za kosu, proizvode za kovrćanje, ravnanje i fiksiranje kose, proizvode za učvršćivanje kose, proizvode za pranje kose (losione, suhe šampone, šampone), regeneratore (losione, kreme, ulja), proizvode za oblikovanje frizura (losioni, lakovi, briljantini), proizvode za brijanje (kreme, pjene, losione), šminku i proizvode za skidanje šminke, proizvode namijenjene za nanošenje na usnama, proizvode za njegu zubi i usne šupljine, proizvode za njegu i bojenje noktiju, proizvode za vanjsku intimnu higijenu, proizvode za sunčanje, proizvode za samotamnjenje, proizvode za izbjeljivanje kože i proizvode protiv bora.

U smislu kontrole kozmetičkih  proizvoda, na snazi je Uredba EZ br. 1223/2009 od 30. studenog 2009. o kozmetičkim proizvodima koja je u RH u primjeni od 11.07.2013.
Kozmetički proizvod dostupan na tržištu mora biti siguran za zdravlje ljudi kada se koristi u uobičajenim ili razumno predvidljivim uvjetima uporabe.
Kako bi dokazali da kozmetički proizvod ispunjava propisane uvjete, prije stavljanja proizvoda na tržište, kozmetički proizvod je potrebno podvrgnuti procjeni sigurnosti na temelju odgovarajućih podataka na osnovu čega je potrebno sastaviti izvješće o sigurnosti kozmetičkog proizvoda.

Ispitivanje ispravnosti i stabilnosti kozmetičkih proizvoda

U skladu sa zahtjevima kvalitetne proizvodnje i sigurnosti potrošača, doneseni su Zakoni i Pravilnici koji reguliraju ovo područje. Počevši od proizvodnje, uvoza, distribucije ili primjene kozmetičkih proizvoda, potrebno je voditi računa o higijeni i zdravstvenoj ispravnosti istih.
Djelatnici laboratorija među prvima su se posvetili kontroli i analizi kozmetičkih proizvoda već više od 15 godina. Dugi niz godina pružali smo podršku u proizvodnji “ROSAL” kozmetičke linije kao i kontroli kozmetike “Afrodita” prilikom stavljanja na tržište RH.

Naše usluge se odnose na:

 • izradu kompletne dokumentacije GMP u skladu s HRN EN ISO 22716 – Smjernice za dobru higijensku praksu
 • izradu PIF (Product Information File) – kompletne dokumentacije za stavljanje proizvoda na tržište, bilo da se radi o uvozu ili proizvodnji
 • izdavanje Izvješća o sigurnosti kozmetičkog proizvoda u skladu s Uredbom EZ 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima
 • analizu kozmetičkih proizvoda u skladu s najnovijim standardima prema preporukama Europskog udruženja za kozmetiku i parfeme – COLIPA
 • mikrobiološke analize
 • fizikalno-kemijske analize
 • ispitivanje mikrobiološke i fizikalno-kemijske stabilnosti proizvoda
 • ispitivanje osjetljivosti – PATCH test
 • izradu specifikacije i deklaracije proizvoda
 • upis u CPNP (Cosmetic products notification portal) – portal kozmetičkih proizvoda
 • edukacije i pomoć u svakom drugom smislu

Izvješće o sigurnosti kozmetičkog proizvoda

Izvješće se sastoji od podataka dobivenih od strane proizvođača i podataka dobivenih provođenjem fizikalno-kemijskih i mikrobiološkim ispitivanjima stabilnosti kozmetičkog proizvoda.
Izvješće sadrži slijedeće informacije:

 1. Podaci o proizvodu – kvantitativni i kvalitativni sastav kozmetičkog proizvoda
 2. Podaci o ambalažnom materijalu, nečistoćama i tragovima
 3. Fizikalno-kemijska svojstva i stabilnost kozmetičkog proizvoda
 4. Mikrobiološka kakvoća
 5. Uobičajeni i razumno predvidljivi uvjeti uporabe
 6. Izloženost kozmetičkom proizvodu
 7. Izloženost tvarima
 8. Toksikološki profil tvari
 9. Neželjeni učinci i ozbiljni neželjeni učinci
 10. Podaci o kozmetičkom proizvodu za deklaraciju 

Izvješće o ispitivanju stabilnosti kozmetičkog proizvoda

Stabilnost proizvoda se utvrđuje pomoću fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara koji su propisani normom ISO/TR 18811 – Guidelines on the stability testing of cosmetic products.

Izvješće sadrži slijedeće informacije:

 1. Podaci o kozmetičkom proizvodu koji se ispituje
 2. Rezultati mikrobiološke analize kozmetičkog proizvoda
 3. Rezultati mikrobiološkog Challenge testa kozmetičkog proizvoda
 4. Fizikalno-kemijska svojstva kozmetičkog proizvoda
 5. Rezultati fizikalno-kemijskih ispitivanja kozmetičkog proizvoda
 6. Interpretacija navedenih rezultata ispitivanja
 7. Zaključak o stabilnosti kozmetičkog proizvoda 

Patch test

Zatvoreni epikutalni – Patch test je vrsta ispitivanja kojim se procjenjuju moguća iritativna ili alergijska svojstva kozmetičkog proizvoda, ukoliko se proizvod primjenjuje kod zdrave odrasle osobe prema uputi proizvođača.
Ispitivanje se provodi aplikacijom epikutalnog testa na skupinu od 15 zdravih dobrovoljaca, a očitavanje rezultata se provodi nakon 48 i 72 sata.

Izvješće o provedenom Patch testu sadrži slijedeće informacije:

 1. Podaci o kozmetičkom proizvodu koji se ispituje
 2. Izbor ispitanika – dobrovoljaca
 3. Rezultate provedenog Patch testa
 4. Zaključak

Sukladno Uredbi EZ 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima, svatko tko proizvodi i/ili stavlja na tržište kozmetičke proizvode obvezan je kao odgovorna osoba, osigurati neškodljivost i sigurnost proizvoda kod preporučene primjene. To prvenstveno znači da proizvodi neće sadržavati sastojke koji su štetni i zabranjeni za korištenje u kozmetičkim proizvodima. Osim toga, proces proizvodnje treba zadovoljiti zahtjeve Dobre proizvodne i Dobre higijenske prakse u skladu s normom HRN EN ISO 22716.

U našem laboratoriju provode se sve analize na osnovu kojih vam možemo izraditi dokumentaciju proizvoda – PIF (Product information file), nužnu za prijavu proizvoda u jedinstvenu EU bazu kozmetičkih proizvoda – CPNP (Cosmetic products notification portal) .
Ukoliko vam je potrebna podrška kod izrade dokumentacije za prijavu proizvodnje sukladno navedenoj normi HRN EN ISO 22716:2008 i Pravilniku o posebnim uvjetima za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe NN 82/2010, rado ćemo vam pomoći.

Metode:

 • HRN EN ISO 11930 Procjena antimikrobne zaštite kozmetičkih proizvoda
 • HRN EN ISO 17516 Kozmetika – Mikrobiološki kriterij
 • HRN EN ISO 21149 Kozmetika – Određivanje broja i dokazivanje aerobnih mezofilnih bakterija
 • HRN EN ISO 16212 Kozmetika – Određivanje kvasaca i plijesni
 • HRN EN ISO 21150 Kozmetika – Dokazivanje bakterije Escherichia coli
 • HRN EN ISO 22718 Kozmetika – Dokazivanje bakterije Staphylococcus aureus
 • HRN EN ISO 22717 Kozmetika – Dokazivanje bakterije Pseudomonas aeruginosa
 • HRN EN ISO 18416 Kozmetikan – Dokazivanje kvasca Candida albicans
 • ISO/TR 18811 Guidelines on the stability testing of cosmetic products
 • RU-K-7.2.01-38 Kozmetika – Određivanje pH vrijednosti
 • RU-K-7.2.01-39 Kozmetika – Određivanje viskoznosti
 • RU-K-7.2.01-40 Kozmetika – Određivanje gustoće
 • RU-M-7.2-01-42 Kozmetika – Patch test

 

Na vrh