Edukacije i izrada dokumentacije za HACCP, IFS i GMP


Pisaći pribor i knjiga

Subjekti u poslovanju s hranom – SPH, obvezni su u svom poslovanju uspostaviti sustav samokontrole HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) sukladno Pravilniku o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava (NN 68/2105), a što je propisano Zakonom o hrani.

Objekte pod sanitarnim nadzorom kontrolira sanitarna inspekcija dok objekte pod veterinarskim nadzorom kontrolira veterinarska inspekcija koje mogu izreći kazne SPH ukoliko nije uspostavio ovaj sustav u procese poslovanja.

SPH mogu sami pripremiti dokumentaciju i kreirati sustav uz pomoć uputa koje su dostupne na stranicama Ministarstva poljoprivrede ili Hrvatske gospodarske komore. Ukoliko se ipak ne snalazite u mnogobrojnim propisima, možemo za vas i u suradnji s vama, izraditi dokumentaciju i uspostaviti sustav HACCP ovisno o vrsti poslovanja, obimu posla i potrebama kupaca.

GMP ili Dobra proizvodna praksa (Good manufacturing practice) obvezna je za sve proizvođače hrane ili predmeta opće uporabe. Obveza uspostave GMP sustava u proizvodnji kozmetičkih proizvoda propisana je Uredbom 1223:2009. Načelno, podrazumijeva opis proizvodnog prostora i proizvodnog procesa uz praktično vođenje evidencija o proizvodnji. Možemo vam osigurati stručnu pomoć pri izradi dokumentacije i implementaciji sustava za obim poslova kojim se baviti te vas pratiti u daljnjim obaveznim aktivnostima.

Najsloženiji standardi u pogledu sigurnosti proizvoda su IFS (International food standard) i BRC (British retail consortium). Većina proizvođača koji su željeli svoje proizvode plasirati kroz velike trgovačke lance, se susrela sa zahtjevima da njihova proizvodnja bude certificirana u skladu sa zahtjevima ovih standarda budući da na taj način osiguravaju sebi sigurnije proizvode. Naše kolege su i sami radili u proizvodnji, kreirali i implementirali ove standarde i dobro su upoznati s njima. Zato vam možemo ponuditi kompetentnu pomoć ukoliko se želite priključiti proizvođačima koji posluju u skladu s navedenim standardima.

Za sve navedene standarde i sustave nudimo edukativnu pomoć ili izradu kompletne dokumentacije.

 

Na vrh