Zdravstvena ispravnost i kontrola kozmetičkih proizvoda


— 03.02.2014.

Općenito o kozmetici

U svom svakodnevnom životu, svatko od nas koristi određeni broj kozmetičkih proizvoda, bilo da se želi samo umiti i oprati zube ili je otišao korak dalje pa se želi i dodatno uljepšati. Pri tome se koristi različitim  proizvodima, poznatih kozmetičkih kuća ili kozmetikom domaće proizvodnje.

Nerijetko se možemo susresti s kozmetičkim pripravcima koje kozmetički saloni ili različiti wellness centri sami pripremaju. I ti su pripravci podložni kontrolama, kako način pripreme tako i uvjeti u kojima su pripremljeni.

Kozmetički proizvodi

A evo što sve mogu uključivati kozmetički proizvodi: kreme, emulzije, losioni, gelovi i ulja za kožu, maske za lice, obojene podloge (tekućine, paste, prah), puderi za šminkanje, puderi za poslije kupanja, higijenski puderi, , toaletni sapuni, sapuni za dezodoriranje, parfemi, toaletne vodice i kolonjske vode, pripravci za kupanje i tuširanje (soli, pjene, ulja, gelovi), depilatori, dezodoransi i sredstva protiv znojenja, bojila za kosu, proizvodi za kovrćanje, ravnanje i fiksiranje kose, proizvodi za učvršćivanje kose, proizvodi za pranje kose (losioni, suhi šamponi, šamponi), regeneratori (losioni, kreme, ulja), proizvodi za oblikovanje frizura (losioni, lakovi, briljantini), proizvodi za brijanje (kreme, pjene, losioni), šminka i proizvodi za skidanje šminke, proizvodi namijenjeni za nanošenje na usne, proizvodi za njegu zuba i usta, proizvodi za njegu i bojenje noktiju, proizvodi za vanjsku intimnu higijenu, proizvode za sunčanje, proizvode za samotamnjenje, proizvode za izbjeljivanje kože i proizvode protiv bora.

U smislu kontrole kozmetičkih  proizvoda, na snazi je Uredba EZ br. 1223/2009 od 30. studenog 2009. o kozmetičkim proizvodima koja je u RH u primjeni od 11.07.2013.

Kozmetički proizvod dostupan na tržištu mora biti siguran za zdravlje ljudi kada se koristi u uobičajenim ili razumno predvidljivim uvjetima uporabe.

Kako bi dokazali da kozmetički proizvod ispunjava propisane uvjete, prije stavljanja proizvoda na tržište, kozmetički proizvod je potrebno podvrgnuti procjeni sigurnosti na temelju odgovarajućih podataka na osnovu čega je potrebno sastaviti izvješće o sigurnosti kozmetičkog proizvoda.k

Izvješće o sigurnosti kozmetičkog proizvoda

potrebno je da sadrži barem slijedeće:

1. Kvantitativni i kvalitativni sastav kozmetičkog proizvoda

2. Fizikalno-kemijska svojstva i stabilnost kozmetičkog proizvoda

3. Mikrobiološka kakvoća

4. Nečistoće, tragovi, podaci o ambalažnom materijalu

5. Uobičajeni i razumno predvidljivi uvjeti uporabe

6. Izloženost kozmetičkom proizvodu

7. Izloženost tvarima

8. Toksikološki profil tvari

9. Neželjeni učinci i ozbiljni neželjeni učinci

10. Podaci o kozmetičkom proizvodu

 

Na vrh