‘Upotrijebiti do’ ili ‘najbolje prije’? Novi alat za podršku operaterima hrane


— 12.05.2021.

‘Upotrijebiti do’ ili ‘najbolje prije’? Novi alat za podršku operaterima hrane

EFSA je razvila alat koji pomaže subjektima u poslovanju s hranom da odluče kada će na svoje proizvode primijeniti datum „upotrijebiti do“ ili „najbolje prije“.

Datum 'upotrebe do' na hrani odnosi se na sigurnost - hranu se može jesti do tog datuma, ali ne i kasnije, čak i ako izgleda i mirise u redu. "Najbolje prije" odnosi se na kvalitetu - hrana će biti sigurna za jelo nakon ovog datuma, ali možda neće biti najbolja. Na primjer, njegov okus i tekstura možda nisu toliko dobri.

Europska komisija procjenjuje da je do 10% od 88 milijuna tona prehrambenog otpada koji se godišnje generira u EU povezano s datumskim obilježavanjem na prehrambenim proizvodima.

Kostas Koutsoumanis, predsjedatelj EFSA-inog panela za biološke opasnosti, rekao je: „Jasni i ispravni podaci o pakiranju te bolje razumijevanje i korištenje označavanja datuma na hrani od strane svih aktera mogu pomoći u smanjenju rasipanja hrane u EU, a istovremeno osigurati sigurnost hrane. Ovo znanstveno mišljenje predstavlja korak naprijed u ovom smjeru. "

Alat je strukturiran kao stablo odluke s nizom pitanja na koja trebaju odgovoriti subjekti u poslovanju s hranom kako bi im pomogli da odluče je li potreban datum „upotrebe do“ ili „najbolje prije“. Pitanja se kreću od toga jesu li zahtjevi za označavanjem datuma za kategoriju hrane već regulirani zakonodavstvom, podvrgava li se proizvodu bilo kakvu obradu radi uklanjanja opasnosti, postupa li se ponovno s njim prije pakiranja, njegovim karakteristikama i uvjetima skladištenja.

Stručnjaci su također pregledali čimbenike koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju uzeti u obzir da bi odredili rok trajanja - vremenski period tijekom kojeg će hrana ostati sigurna i / ili odgovarajuće kakvoće za konzumaciju dok je ambalaža netaknuta i ako je pohranjeni prema uputama.

EFSA-in panel za biološke opasnosti objavit će još jedno mišljenje o ovoj temi 2021. godine. Usredotočit će se na informacije dane potrošačima o uvjetima skladištenja, vremenskim ograničenjima za potrošnju nakon otvaranja i praksa odmrzavanja.

https://www.efsa.europa.eu/en/news/use-or-best-new-tool-support-food-operators

Na vrh