Europski parlament izglasao Zakon o očuvanju prirode


— 13.07.2023.

Europski parlament izglasao Zakon o očuvanju prirode

Unatoč protestima brojnih poljoprivrednika, Europski parlament odobrio je kontroverzni nacrt Europske komisije.

Europski parlament podržao je prijedlog Europske komisije o Zakon o obnovi prirode („Nature Restoration Law“ ili NRL). Očekivano, rezultat glasovanja na plenumu u Strasbourgu danas (12. srpnja) bio je izuzetno tijesan.

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su 336 glasova za nastavak pregovora s Komisijom. Protiv je glasalo 300 zastupnika.

Prijedlog Europske pučke stranke (EPP) da se u potpunosti odbaci nacrt Komisije nije naišao na većinu s 312 glasova za i 324 protiv. Time će započeti razgovori o Uredbi EU-a o obnovi prirode u trijalogu s Vijećem i Komisijom nakon ljetne stanke.

Jučer je skupina poljoprivrednika iz brojnih članica EU prosvjedovala protiv projekta ispred Parlamenta u Strasbourgu. Odbori za okoliš i poljoprivredu Europskog parlamenta također su odbacili nacrt. S druge strane, pobornici klimatske aktivistice Grete Thunberg prosvjedovali su za zakon. U konačnom plenarnom glasovanju prednost su imali pristaše nacrta Komisije.

Desetina poljoprivrednog zemljišta namijenjena je zaštiti prirode

Nacrt NRL-a koji je Komisija predstavila u lipnju prošle godine predviđa da se do 2030. ukupno 10% poljoprivrednog zemljišta u Europskoj uniji nadogradi krajobraznim elementima u interesu očuvanja prirode. Prema briselskim vlastima, to ne znači nužno da će prestati poljoprivredna proizvodnja na tim površinama.

Komisija je u nekoliko navrata naglasila da se ovdje radi o smjernici koja će predstavljati mjerilo za procjenu mjera koje će države članice poduzeti. Vrijednost ne bi trebala biti usidrena kao pravni cilj.

Prema namjerama EU-a, do 2030. godine se na najmanje 20% kopnenih i morskih površina Unije trebaju provesti mjere obnove prirode.

Poljoprivrednici se boje smjernica za ponovno natapanje močvara

Odbor za okoliš je prije nekoliko tjedana dogovorilo zajedničko stajalište u ime država članica. Za poljoprivredu je potražnja za ponovnim natapanjem močvara posebno kontroverzna. Međutim, Vijeće za okoliš ovdje želi ublažiti ciljeve Komisije.

Pritom čelnici odbora za zaštitu okoliša uzimaju u obzir činjenicu da bi neke države članice bile “nerazmjerno” pogođene ovim obvezama. Vijeće je u svom pregovaračkom stajalištu odredilo da se 30% isušenih tresetišta koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju treba obnoviti do 2030. godine. Do 2050. godine taj udio bi trebao iznositi 50%. Za države članice koje su ozbiljno pogođene ovim mjerama mogli bi se primjenjivati ​​niži postotci.

Lins: Zamjenik povjerenika Timmermans dijeli Europu

Europarlamentarac EPP-a Norbert Lins optužio je potpredsjednika EU Fransa Timmermansa da svojim prijedlogom stvara razdor između urbane i ruralne Europe. Lins je ponovio svoj poziv za procjenu učinka predložene uredbe. "Moramo znati kakav će utjecaj naše odluke imati na europsku poljoprivredu i globalnu sigurnost hrane", rekao je Lins.

Zeleni slave "pionirsku odluku" o Green Dealu

Zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Sarah Wiener govorila je o "pionirskoj odluci" i "dobrom znaku za daljnje projekte Zelenog dogovora". Prema Austrijanki, većina socijaldemokrata, ljevičara, zelenih i liberala prevladala je u EU parlamentu protiv "desnokonzervativne blokade".

https://www.agrarheute.com/politik/eu-parlament-stimmt-fuer-gesetz-rettung-natur-608925

Na vrh