Epidemija Escherichie coli (E. coli) u SAD-u povezane s lisnatim povrćem dovedena u vezu sa stočarstvom


— 16.10.2020.

Između 2006. i 2019. godine, rimska salata i ostalo lisnato povrće, uključujući špinat i mješavinu salate "Spring mix", bili su uključeni u najmanje 46 epidemija E. coli, izvještava Consumer Reports.

Od 2018. godine, epidemije E. coli povezane s lisnatim povrćem zarazile su 474 Amerikanaca, dovele do 219 hospitalizacija i ostavile šest mrtvih prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iako postoji mnogo koraka u proizvodnom procesu koji bi mogli kontaminirati lisnato povrće - kroz tlo, vodu, stajski gnoj, rukovanje, pakiranje ili transport - sve veći broj dokaza upućuje da su stočarske operacije u blizini mjesta gdje raste lisnato povrće najvjerojatnije izvor onečišćenja.

"Kad god dođete do izbijanja E. coli u bilo kojem proizvodu, provedete li dovoljno dugu istragu, na kraju ćete naletjeti na kravu", rekao je Richard Raymond, bivši podtajnik američkog Ministarstva poljoprivrede.

Krajem 2019. godine zabilježene su tri epidemije E. coli povezane s rimskom salatom ili lisnatim povrćem proizvedenim u dolini Salinas u Kaliforniji. Nakon istrage, Agencija za hranu i lijekove (FDA) je pronašla soj E. coli O157: H7 u tlu i fekalijama na obližnjim farmama goveda i hranilištima, što znači da je smrtonosni soj najvjerojatnije potekao iz probavnih trakta domaćih životinja.

FDA je 2018. donijela sličan zaključak nakon što je povezala izbijanje E. coli u Yumi u Arizoni, zbog koje se razboljelo 210 a umrlo 5 ljudi, sa kanalom za navodnjavanje uz hranilište nekoliko desetaka tisuća životinja.

Otjecanje vode korištene u stočarskim operacijama može poslati zaraženi životinjski gnoj iz stočarskih farmi na njive, zagađujući lisnato i drugo povrće. Prema izjavi glasnogovornika FDA, bakterije mogu putovati od životinjskog gnoja do lisnatog povrća putem vjetra, preko divljih životinja, poljoprivredne opreme, vozila ili putem vode za navodnjavanje.

https://www.onegreenplanet.org/human-interest/e-coli-outbreaks-associated-with-leafy-greens-linked-to-livestock-operations/

 

Na vrh