Brza procjena: Izbijanje Salmonelle Typhimurium i Salmonelle Anatum u više zemalja povezano s brazilskim orasima


— 22.10.2020.

Od 20. listopada 2020. prijavljena su 123 slučaja S. Typhimurium ST19 i jedan slučaj S. Anatum, od čega 105 u Velikoj Britaniji (uključujući slučaj S. Anatum), 14 u Francuskoj, tri u Luksemburgu, po jedan u Nizozemskoj i Kanadi. Studija slučaja u Velikoj Britaniji i razgovori s pacijentima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Luksemburgu ukazali su na brazilske orahe i orašaste pločice kao vjerojatnog izvora zaraze.

Dvije serije brazilskih oraha iz Bolivije, uzorkovane u britanskoj prerađivačkoj tvrtki B, imale su pozitivan test na S. Typhimurium ST19 (serija A) i S. Anatum ST64 (serija B) koji se podudaraju s sojevima izbijanja. Ovi brazilski orasi korišteni su za proizvodnju određenih serija proizvoda od orašastih plodova A i proizvoda od orašastih plodova L. Brazilski orasi, proizvodi od orašastih plodova A i proizvodi od orašastih plodova L identificirani su kao čimbenici rizika za obolijevanje kod pacijenata s infekcijom S. Typhimurium ST19 u Velikoj Britaniji. Brazilski orasi koristili su se i u drugim proizvodima od orašastih plodova proizvedenih u različitim tvrtkama u Velikoj Britaniji i jednoj u Austriji. Vjerojatno je da su izvor zaraze kontaminirani brazilski orasi, ali s trenutno dostupnim podacima ne može se utvrditi točan izvor kontaminacije. Opsežni opoziv i povlačenje proizvoda od orašastih plodova provodi se od kolovoza 2020.

Zaključno, čini se da je izbijanje kontrolirano i da je vjerojatnost pojave novih slučajeva povezanih s ovim događajem mala, ali moguća, jer proizvodi od orašastih plodova imaju dugi rok trajanja i ljudi su ih možda kupili prije nego što su provedene kontrolne mjere.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prate utjecaj na javno zdravlje i uspješnost kontrolnih mjera sa zemljama EU / EEA i Velikom Britanijom.

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/salmonella-typhimurium-multi-country-outbreak-brazil-nuts

Na vrh