Broj slučajeva kampilobakterije i salmonele u EU stabilan


— 01.03.2021.

Čini se da se broj prijavljenih slučajeva bolesti ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella diljem Europe stabilizirao tijekom posljednjih pet godina, prema najnovijem izvješću o zoonotskim bolestima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju bolesti i nadzor (ECDC).

Kampilobakterioza, koja je najčešće prijavljena gastrointestinalna bolest u EU od 2005. godine, pogodila je više od 220.000 ljudi u 2019. Salmoneloza je bila druga po redu prijavljena zoonotska bolest u EU, a zahvatila je oko 88.000 ljudi.

Od 66.113 uzoraka gotove hrane - hrane koju ne treba kuhati prije konzumacije - 0,3% imalo je pozitivan test na salmonelu. Od 191.181 uzoraka hrane koja nije spremna za jelo, 1,5% je bilo pozitivnih. Osamnaest od 26 država članica koje izvještavaju o programima suzbijanja salmonele u populacijama peradi ispunilo je sve ciljeve smanjenja, u usporedbi s 14 u 2018. godini.

Sljedeće najčešće prijavljene bolesti bile su infekcije bakterijom Escherichia coli, koja proizvodi šiga toksin, jersinioza i listerioza. Trend potvrđenih slučajeva listerioze kod ljudi bio je stabilan u periodu 2015.-2019. nakon dugog razdoblja povećanja. Tijekom 2019. zabilježen je 2.621 slučaj, koji je uglavnom zahvatio ljude starije od 64 godine. Bila je to najteža zoonotska bolest, s visokim stopama hospitalizacije (92%) i smrtnim ishodom (17,6%).

Izvještaj također prati uzrok izbijanja bolesti prenosivih hranom u EU, događaja tijekom kojih najmanje dvoje ljudi obolijeva od iste bolesti od iste onečišćene hrane. Bakterije salmonele su ostale najčešće otkriveni uzrok i prouzrokovale su 926 izbijanja bolesti, ali se broj izbijanja bolesti zbog bakterije S. Enteritidis smanjio. Najčešći izvori epidemije salmoneloze bila su jaja i proizvodi od jaja. Norovirusi u ribi i ribljim proizvodima uzrokovali su najveći broj (145) izbijanja koji imaju „jake dokaze“ koji ukazuju na izvor hrane.

Ukupno je zabilježeno 5.175 izbijanja bolesti povezanih sa hranom u 2019. godini, što je pad od 12,3% u odnosu na 2018. godinu.

Izvješće također uključuje podatke o Mycobacterium bovis / caprae, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, bjesnoći, Q groznici, virusu zapadnog Nila i tularemiji.

Na vrh