Kampilobakterija


Campylobacter je bakterija koja može izazvati bolest koja se naziva kampilobakterioza. S više od 246.000 slučajeva ljudi godišnje, to je najčešća bolest koja se prenosi hranom u EU-u. Međutim, vjeruje se da je stvarni broj slučajeva svake godine bliži devet milijuna. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) procjenjuje da kampilobakterioza u sustavima javnog zdravstva i gubitcima na produktivnosti godišnje uzrokuje štetu od oko 2,4 milijarde eura.

Kampilobakterioza je zoonotska bolest - bolest ili infekcija koja se može prenijeti izravno ili neizravno između životinja i ljudi.

Uobičajeni simptomi su vrućica, proljev i grčevi u trbuhu. Sirovo meso peradi često je kontaminirano Campylobacterom, jer bakterija može živjeti u crijevima zdravih ptica. Ima ga i kod svinja i goveda. Jesti nedovoljno kuhanu piletinu ili gotovu hranu koja je bila u kontaktu sa sirovom piletinom, najčešći je izvor zaraze. U svojim procjenama EFSA je utvrdila da pilići i pileće meso izravno uzrokuju  20-30% slučajeva kampilobakterioze ljudi.

Sigurno rukovanje sirovim mesom i ostalom sirovom hranom, temeljito kuhanje i dobra higijena kuhinje mogu spriječiti ili smanjiti rizik od kontaminirane hrane.

Na vrh