Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane


13.1.2021.

Jestivi insekti: znanost o procjeni nove hrane

Današnja serija znanstvenih mišljenja EFSA-e o novim primjenama hrane uključuje prvu dovršenu procjenu predloženog prehrambenog proizvoda koji potječe od insekata. EFSA-ine procjene sigurnosti nužan su korak u regulaciji nove hrane, jer EFSA-in znanstveni savjet podržava donositelje odluka u EU-u i na nacionalnom nivou koji odobravaju ovakve proizvode za europsko tržište.

Otkako je Nova uredba o hrani stupila na snagu 1. siječnja 2018., EFSA je zaprimila velik broj zahtjeva, pokrivajući širok spektar novih i tradicionalnih izvora hrane. Ti zahtjevi uključuju proizvode dobivene iz biljaka, hranu na bazi algi i neautohtono voće, uz niz jestivih sorti insekata.

Doktorica Helle Knutsen, molekularni biolog i toksikolog, članica stručnog odbora EFSA-e za prehranu i predsjednica EFSA-ine radne skupine za novu hranu: "Nove primjene hrane toliko su raznolike da su nam potrebne brojne vrste znanstvene stručnosti da bismo ih procijenili: prehrana, toksikologija, kemija i mikrobiologija da nabrojimo samo neke. Sastav radne skupine to odražava i zajedno naši znanstvenici čine iskusnu multidisciplinarnu skupinu."

Jestivi insekti

Ermolaos Ververis, kemičar i znanstvenik za hranu iz EFSA-e, koordinirao je prvo usvojeno mišljenje o insektima kao novoj hrani: "Insekti su složeni organizmi, što predstavlja izazov karakteriziranjem sastava prehrambenih proizvoda koji potječu od insekata. Razumijevanje njihove mikrobiologije je najvažnije, uzimajući u obzir i to da se konzumira cijeli insekt."

Različite namirnice koje potječu od insekata često se najavljuju kao izvor proteina za prehranu.

"Formulacije iz insekata mogu sadržavati puno proteina, iako se istinske razine proteina mogu precijeniti kada je prisutna tvar hitin, glavna komponenta egzoskeleta insekata. Kritično je da su mnoge alergije na hranu povezane s proteinima pa procjenjujemo bi li konzumacija insekata mogla izazvati bilo kakve alergijske reakcije. Oni mogu biti uzrokovani osjetljivošću pojedinca na proteine ​​insekata, unakrsnom reaktivnošću s drugim alergenima ili rezidualnim alergenima iz hrane za insekte, npr. gluten. To je izazovan posao jer se kvaliteta i dostupnost podataka razlikuju, a postoje i mnoge raznolikosti između pojedinih vrsti insekata."

Postoje dodatni neznanstveni razlozi zbog kojih je novo djelo s hranom izazovno.

"Poplava mogućih primjena insekata značajno je opterećenje te je poštivanje roka za ocjenu ponekad zahtjevno, posebno ako primjenama nedostaju bitni znanstveni podaci," rekla je Helle, "ali suradnja stručnjaka je poticajna, i korisno je znati da doprinosimo očuvanju sigurnosti hrane."

Osim procjene znanstvenih rizika

Novost upotrebe insekata u hrani dovela je do velikog interesa javnosti i medija, pa su znanstvene procjene EFSA-e ključne za kreatore politike koji će odlučiti hoće li odobriti ove proizvode prije nego što se stave na tržište EU.

Giovanni Sogari, istraživač potrošača i društva sa Sveučilišta u Parmi: "Postoje kognitivni razlozi proizašli iz naših socijalnih i kulturnih iskustava, takozvani„ faktor odvratnosti“, koji mnogim Europljanima čini odbojnost na pomisao da jedu insekte. S vremenom i izloženošću takvi se stavovi mogu promijeniti."

Mario Mazzocchi, ekonomski statističar i profesor sa Sveučilišta u Bologni: "Jasne su ekološke i ekonomske koristi ako tradicionalne izvore životinjskih bjelančevina zamijenite onima koji zahtijevaju manje hrane, proizvode manje otpada i rezultiraju manjim emisijama stakleničkih plinova. Niži troškovi i cijene mogli bi poboljšati sigurnost hrane, a nova će potražnja otvoriti i nove ekonomske mogućnosti što bi moglo utjecati i na postojeće sektore."

EFSA-ini znanstvenici nastavit će procjenjivati ​​brojne nove primjene hrane na svom 'popisu obveza', a donositelji odluka u Bruxellesu i glavnim gradovima utvrdit će trebaju li biti za prehranu europskih potrošača. U konačnici, potrošači mogu pouzdano odabrati što će jesti znajući da je njegova sigurnost temeljito provjerena.

 

Na vrh