Labosan, mikrobiološki laboratorij za ispitivanje ispravnosti hrane, vode za piće, kozmetičkih proizvoda.

Određivanje održivosti proizvoda

Sve su veći zahtjevi na dužinu roka valjanosti i mikrobiološku stabilnost hrane i sličnih proizvoda odnosno predmeta opće uporabe. Osim toga, sve je veći broj različitih proizvođača s vrlo šarolikim asortimanom proizvoda, posebice onih iz privatnih gospodarstava i iz ekološke proizvodnje, što podrazumijeva neupotrebu aditiva. Razumljivo je da je održivost takvih proizvoda znatno kraća.

Određivanje roka valjanosti provodi se iz zdravstvenih ili sigurnosnih razloga.

Zdravstveni razlozi se odnose na hranu kreiranu za osobe s posebnim prehrambenim potrebama kroz određeni vremenski period.

Sigurnosni razlozi se odnose na hranu koja može postati mikrobiološki nesigurna u nekom periodu čuvanja zbog zagađenja ili razmnožavanja nekih bakterija. Naročito je prikladno za gotovu, ohlađenu hranu kao što su npr. salate.

Kriterij je primjenjiv za hranu kod koje se mogu uočiti promjene u boji, mirisu, konzistenciji i drugim svojstvima.

Kako se određuje rok valjanosti?

Postoji više načina i oni ovise o vrsti proizvoda, sastojcima, načinu proizvodnje, fizikalno-kemijskim svojstvima.

Parametri vezani uz održivost proizvoda, a koji se mogu pratiti su:

  • pH vrijednost
  • aw
  • T °C
  • oksidativnost
  • sol
  • težina
  • stabilnost konzervansa kroz challenge test
  • organoleptičke promjene
  • svojstva materijala za pakiranje

Ovisno o navedenim parametrima i vrsti proizvoda, kreirani su modeli matematičkog predviđanja rasta određenih mikroorganizama kroz predviđeni rok valjanosti. Na taj način se lako i brzo može doći do informacija o mogućem, orijentacionom roku valjanosti proizvoda.

U uvjetima industrijske, ozbiljne proizvodnje hrane, bitno je što točnije i temeljitije odrediti rok valjanosti proizvoda u realnim uvjetima. Stoga se kreiraju i provode složene analize za točno određeni proizvod, uzimajući u obzir optimalne pokazatelje mogućih utjecaja na stabilnost izabranog proizvoda.

U našem laboratoriju određujemo rok valjanosti za različite proizvode u realno predviđenom roku kao i ubrzanim postupkom u nepovoljnim uvjetima koji mogu utjecati na skraćenje roka valjanosti.